Digitalna transformacija – izziv podjetjem

Ključni dejavniki in orodja za učinkovito digitalno transformacijo

Podjetja brez ekosistema povezav do svojih strank in poslovnih partnerjev namreč doživljajo ogromen pritisk na poslovno maržo. V prihodnosti se bo dodana vrednost ustvarjala preko omrežij povezav med množico povezanih partnerjev, ki bodo medsebojno komunicirali v realnem času.

Vir prehoda v digitalizirano družbo temelji na spremembah v družbi, ki ustvarjajo nove oblike povpraševanj, ki jih podpirajo s tehnologijo podprti modeli delovanja (internet stvari, povezljivost, algoritmi, “big data”, obogatena resničnost, boti, računalništvo v oblaku, 4PL, avtonomna vozila, droni, pametne tovarne, itd.).

Temelj celotnega prehoda v digitalizirano družbo so vitki poslovni procesi in učinkovita podpora za končne stranke.

Podjetja se digitalizacije zavedajo, a jo mnoga, prej kot izziv, doživljajo kot grožnjo. Kako preiti v digitalizirano družbo dandanes razmišlja le 55% podjetij.

Zastareli podporni sistemi, star način organiziranosti podjetij, pomanjkanje dolgoročne vizije in onemogočen inovacijski potencial ovirajo podjetja pri prehodu v vitko, agilno in digitalno zrelo organizacijo. Podjetja se počasi zavedajo posledic neuspeha in večina že išče rešitve za enostavnejši in hitrejši prehod. Odločitev o nadaljnjih korakih je za marsikoga zahtevna in kompleksna, saj je za vzpostavitev vitkih, agilnih in digitalnih procesov ter delovanja potrebno poznati več področij.

Ključ uspešne digitalne transformacije ni le v tehnologiji. Temeljni dejavnik je pripravljenost podjetja na digitalno prihodnost.

V večji meri se podjetja zavedajo priložnosti, ki so povezane s transformacijo v digitalizirano družbo, vendar ne izvajajo potrebnih ukrepov za digitalno zrelost, ki je ključ do uspešnega prehoda. Temelj vsega je biti sposoben preiti v digitalno prihodnost. Osnova za učinkovito poslovno transformacijo pa je najprej uvajanje vitkega poslovanja in prehod v agilno kulturo podjetja oz. organizacije.

Se morda ob tem sprašujete, če je vaše podjetje tega sploh sposobno? Seveda je, vendar pa morate biti o ukrepih in ključnih dejavnikih učinkovite transformacije dobro seznanjeni. Potrebno je poznati tudi vse tehnologije, ki nam omogočajo, da se hitreje in agilneje prilagodimo spremembam sodobnega managementa. Prav tako je tudi ključno poznavanje osnove digitalnih poslovnih modelov in principov digitalne zrelosti.

Še več si lahko preberete tukaj.