Kako si izbojevati »črni pas« iz uspešnih pogajanj?

Če ne veste, kako se uspešno pogajati, se usedite na rob otroškega peskovnika in pozorno opazujte malčke med igro. Ste kdaj opazovali, kako si povprečen štiriletnik od svoje trmaste sovrstnice izposluje lopatko? Prijateljsko se ji približa, zelo neposredno izrazi željo in potem nestrpno čaka na odgovor. Če namesto odgovora v obraz prejme pest mivke, štiriletnik svoja pogajalska izhodišča hitro dopolni. Neukročeni trmoglavki pojasni, da se bo v zameno za lopatko lahko igrala z njegovim bagrom, medtem, ko ji bo sam z lopatko pomagal skopati skrivni rov. Pri svoj nameri vztraja in če z izpopolnjenimi pogajalskimi taktikami še vedno ne doseže cilja (lopatke), ji koristi, ki jih bo imela z blagovno menjavo, še natančneje opiše ter celo praktično prikaže.

Kako uspešni pa ste sami v »pogajalskem peskovniku« za odrasle?

Naj gre za nakup hiše, izpodbijanje previsokega računa za mobilni telefon, barantanje na kitajski tržnici, pogajanja za posel v vrednosti pol milijona evrov ali pa krotitev triletnega malčka, ki se trmasto valja po tleh, so temeljna načela pogajanja enaka. Glede na rezultate raziskav Slovenci, za razliko od Japoncev, ki slovijo kot najboljši pogajalci, nismo znani kot dobri pogajalci. Kljub temu imamo za vas dobro novico: z vztrajnostjo in konstantnim treningom lahko vsak od nas postane odličen pogajalec. Vas zanima, kakšna je razlika med neuspešnimi in vrhunskimi pogajalci?

Kako veste, da še ne stojite na najvišji pogajalski stopnički?

Iskreno odgovorite na sledeča vprašanja:

  • Ali se na pogajanja pripravite in jih načrtujete vnaprej?
  • Se pri pogajanjih potegujete za »medaljo« ali raje uporabljate pristop daj-dam?
  • Znate prisluhniti sogovorniku ali ga ves čas prekinjate ter ste popolnoma slepi za neverbalno komunikacijo?
  • Se med pogovorom trepljate po prsih ter sogovorniku nazorno izkazujete svoj nadrejeni položaj?
  • Ste pri komunikaciji agresivni in napadalni?
  • Skušate na vsak način dokazati svoj prav?
  • Ste gluhi za konflikte, ko do njih pride?
  • Ste neučakani, ko sogovorniki potrebujejo čas za premislek?
  • Ali ob koncu pogajanje zaključite s pozitivno noto?

Če se vam je pri katerem od zgoraj navedenih vprašanj naredil cmok v grlu ali vas je oblila rdečica, razmislite o treningu za najboljše pogajalce. Več: http://bit.ly/2PfUkzQ