6 stebrov UČINKOVITOSTI in OSREDOTOČENOSTI pri delu

Ko si postavimo pravilne cilje in znamo določiti prioritete, nastane izziv kako obdržati fokus na le-teh.

Nezavedni miselni in čustveni vzorci prihajajo na plan iz naše podzavesti in lahko zmotijo naš fokus. Velikokrat nas ˝nezavedni programi˝ spravijo v stanje, ki si ga zavestno ne želimo in kolikor bolj močno se trudimo odgnati te ˝nezavedne programe˝ toliko močneje bodo prihajali nazaj.

Edino kar lahko naredimo je, da zavestno usmerimo naše misli, čustva in dejanja v cilje za katere smo se odločili in se naučimo upravljati z našimi ˝orodji˝, ki jih imamo na razpolago (telo, misli, čustva, intelekt, intuicija, “srce”), na najboljši možni način.

#1 Vse skupaj se začne z našim fizičnim telesom, kajti če telo ni vitalno, ne moremo delovati optimalno. Fokus se nam namreč preusmeri na težave, ki jih imamo v našem fizičnem telesu. Ko spoznamo nekaj enostavnih zakonitosti, kako deluje naše fizično telo in ga naredimo vitalnega, je to osnova za nadaljnje delovanje.

#2 Nadaljuje se s čustvi in čustvenimi vzorci. Že od otroštva so čustveni vzorci zakoreninjeni globoko v nas in lahko delajo težave našemu fokusu, saj se začenjamo v sedanjosti ukvarjati s stvarmi, ki so stvar preteklosti, namesto, da bi imeli fokus na tem, kar smo si zavestno izbrali. Vsako čustvo nas nekaj uči in pomembno je, da to spoznamo, se na podlagi tega nekaj naučimo in gremo naprej.

#3 Za tem pa pride delovanje naših energij v telesu, ki so povezane z dihanjem. To je zelo pomembna točka, katere se zaveda zelo malo ljudi. Dejstvo pa je, da lahko brez hrane in vode brez težav zdržimo nekaj dni, možgani pa imajo lahko trajne poškodbe, že po samo nekaj sekundah brez kisika. Ker dihanje poteka na nezavednem nivoju, nam lahko naredi ogromno težav, v kolikor ni pravilno. Ko pa ga znamo zavestno usmeriti in dihati tako kot je pravilno, nam to daje veliko več energije za doseganje naših ciljev. Ko smo namreč brez energije, lahko za eno nalogo porabimo ure in ure, s polno energije pa to isto lahko opravimo veliko hitreje.

#4 Sledijo naše misli, katerih imamo na dan med 50.000 in 60.000. Dejstvo pa je, da večina teh misli pride iz naše podzavesti, kar pomeni, da večina ljudi misli nima pod kontrolo, saj kar prihajajo kakor želijo in nam jemljejo naš predragoceni fokus. Obstaja pa rešitev, saj ko poznamo naravo naših misli in kako te delujejo, se jih lahko naučimo usmerjati tja kamor mi želimo in nismo žrtev nezavednih miselnih programov, ki si jih ne želimo.

#5 Nato sledi naš razum in intuicija. Dostikrat ljudje namreč razumsko ali intiutivno vemo in čutimo kaj je dobro za nas, vendar ne sprejmemo te odločitve, ker nas povlečejo ˝sprogramirani˝  čustveni in mentalni vzorci. Nekaj preprostih pravil poznavanja našega razumskega delovanja nam lahko pomaga pri racionalnem sprejemanju odločitev, ravno tako pa nam tudi naša intuicija nenehno “govori in kaže pot”, samo prisluhniti ji je treba.

#6 Na koncu pa pridemo še do našega srca, ki je dosti več kot fiziološka črpalka! Če bi vsakega od nas vprašali, da postavi roko na predel telesa, kjer se čuti “doma” bi jo skoraj vsakdo postavil na področje okoli srca, v katerem se skrivajo odgovori na vsa vprašanja – dejanski stik s samim seboj!

Pomembno je, da se zavedamo, da lahko čisto vsako delo (nalogo) opravimo najboljše šele takrat, ko smo osredotočeni (maksimalno skoncentrirani) in zavzeti za to kar počnemo, za to pa potrebujemo znanje, kako opravljati z ˝orodji˝ znotraj nas. To znanje bom z vami delil na novi praktični delavnici, kjer bomo podrobneje spoznali ˝orodja˝ in njihove zakonitosti, s tem pa boste dobili tudi ˝navodila za uporabo˝ za spopadanje z različnimi situacijami, razbili boste svoje omejitve, izboljšali svojo osredotočenost, presegli svoja pričakovanja in sanje spremenili v uspeh. Lepo vabljeni, da se mi, za vaš Top Performance, pridružite.

Avtor: mag. Peter Babarović