Kako vzdrževati odnose, ki so v teh dneh zelo, zelo na udaru?

Če sedaj upoštevamo navodila, potem  smo tveganje okužbe zmanjšali. Večji izziv je,  kako sedaj, ko smo doma in imamo veliko  neorganiziranega časa vzdrževati odnose z najbližjimi.  

Tukaj je za vas nekaj nasvetov

Lažje  je prijeti še tako velikega bika za roge, kot se boriti proti nevidnemu, to je strahu, odtujenosti, ki jo bomo vsi deležni. Nekateri so jo deležni že sedaj. Neustrezno reagiranje opažamo v posnetkih iz  Italije.

Zato je sedaj še čas, da tisti, ki vodimo, vodimo sebe in druge. Vodimo pa v bistvu vsi, gospodinja vodi svoje člane v družini, žena moža, mož vodi ženo, starši svoje otroke.

Tisti, ki imate nekoliko večjo notranjo moč, to svojo moč usmerite v umirjanje drugih

Strah je huda reč in zaradi strahu ljudje počnejo neumnosti. Če vemo, da ljudje reagirajo napačno zaradi strahu,  pomagajmo tistim, ki tako reagirajo.

Velikokrat reagiramo v smislu, če boš ti tiho, bom tudi jaz. Če ti kričiš name, bom kričala tudi jaz. Če ti ne pomagaš, ne bom pomagala tudi jaz. In potem smo vsak v svojih sobah, tudi otroci. In prav otroci registrirajo in reagirajo  podzavestno. In enako bodo, ko odrastejo.  Vemo sicer, da lahko vplivamo na svoje misli, čeprav je to najtežje. Če nam pri tem pomagajo tisti, ki so močnejši, bo za vse bolje.

V času, ki smo mu priča,  imamo velik problem. Je velik, ni pa nerešljiv. Ni vse samo izziv, ker izzive enostavno ne jemljemo tako resno.

Zato je včasih dobro, da rečemo … imamo problem … in ga primemo za roge.

Lahko smo priče isti realnosti, vendar ne  vidimo vsi enako te realnosti

Realnost je percepcija. Ni življenje tako kot se dogaja, temveč je tako, kot ga  mi vidimo, ko se dogaja.

Izbor je v vsakem izmed nas, kako gleda na situacijo, ki smo ji priča.

Ljudje smo preživeli in se razvili, ker smo si postavljali cilje

Za ovratnik nam diha 10.000, ne let, temveč  generacij.  Ljudje, rastline in živali imamo nekaj skupnega. Da moramo vsak dan dobiti hrano, vodo in seveda poskrbeti za nove rodove. Že od pradavnine smo morali dosegati te  cilje. Danes je enako.

Zato je zelo pomembno, da si dan strukturiramo, da vsak dan dosegamo neke cilje. Da dopoldan, v kolikor je mogoče namenimo delu od doma, če delo od doma ni mogoče  razmislimo, kaj bomo lahko naredili bolje, ko bomo spet pričeli delati. Zapišimo  drugačne rešitve, spremembe v načinu dela.

Tudi, če je stanovanje majhno, je sedaj prilika, da ga uredimo. Naredimo spisek koga vse lahko v teh dneh pokličemo. Komu lahko pomagamo. Poiščimo informacije, kako se notranje osebnostno krepiti.

Z vsemi družinskimi člani že zvečer naredimo akcijski plan za naslednji dan. Enako velja za tiste, ki so doma sami.

To doseganje ciljev nas bo krepilo, kar se bo poznalo, ko se bomo vrnili nazaj v vsakodnevne delovne obveznosti.

Vaja dela mojstra. Tisti, ki planira,  več realizira.

Ljudje potrebujemo vodenje in vodje

Ljudje smo družbena in družabna bitja. In če si v družbi, v skupini, ne gre drugače, kot da je nekdo vodja. Danes vemo, da sploščeno vodenje ni tako idealno, kot smo mislili da bo.

V podjetjih so se zadnje čase prizadevali, da bi bilo manj vodij, da bi se skupno dogovarjali o vsem. Pa se sedaj ugotavlja, da se tam, kjer ni uradnih vodij, rojevajo neuradni vodje. Če so tisti ustrezni, je vredu, če niso, prihaja do posledic.

Zato je dobro, da je nekdo vodja, tudi v naši matični celici,  družini, v situaciji, kot jo imamo sedaj. Vodja naj spodbuja k  realiziranju vsakodnevnih ciljev.

Kako ustrezno voditi?

V video posnetkih si oglejte nekaj primerov

Osebno pri delavnicah, ki jih izvajam,  udeležencem nudim ogled izobraževalnih kratkih video posnetkov. Smo vizualna bitja, zato si hitreje zapomnimo, če konkretno vidimo, kaj je ustrezno vodenje, reagiranje. V tem prispevku sem se osredotočila na temo vodenja na delovnih mestih, vendar na enak način vodimo doma. Uporabite te vsebine v sedanjih razmerah.

Vem, da večina od vas, ki me spremljate in poslušate, ne delate s starejšimi, niste zaposleni  v domovih upokojencev, bolnicah. Ker pa se vsi staramo, tudi naši starši,  je zadnji video namenjen tej temi. Za lažje razumevanje kako reagirati s starejšimi. Je pa tukaj prav tako prisotno ustrezno vodenje, zato priporočam ogled:

Želim vam vse dobro,
Nives Fortunat Šircelj, univ. dipl. psih., NLP praktik, NLP mojster

[On-line izvedba] PRODUKTIVNO in INOVATIVNO delovno okolje in timsko delo

[On-line interaktivna delavnica] PRODUKTIVNO in INOVATIVNO delovno okolje in timsko delo

Sodobni pristopi k dvigu inovativnosti in spodbujanje sodelavcev pri soočanju z različnimi izzivi poslovanja
31. marec  in 1. april 2020
od 10. do 12.30 ure