Naj čas postane vaš zaveznik, 1. del

Pritoževanje, da imamo premalo časa, je isto, kot da bi se riba pritoževala, da ima premalo vode.

Ali imamo res premalo časa?

Ne!

Čas je ena od dimenzij, v kateri živimo.

In četudi bi imel dan 48h, bi še vedno imeli iste probleme kot jih imate sedaj.

V nadaljevanju navajamo nekaj zanimivosti v zvezi z obvladovanjem časa in problematiko, ki se na tem področju pojavlja. V drugem delu članka pa si boste lahko prebrali nekaj dejstev in rešitev.

Zanimivosti

Predstavljajte si poslovanje Janeza, ki popravlja avtomobile. Janez strankam nikoli ne reče, kdaj lahko pripeljejo avto – stranke ga namreč vedno pripeljejo takrat, ko ustreza njim. Stranke avtomobila nikoli ne dobijo nazaj v roku in so zelo nezadovoljne. Ko Janez konča en avto, se loti naslednjega – tistega, ki ima najbolj tečnega lastnika.

Po drugi strani pa ima konkurenta Simona, ki stranke vedno naroča in točno ve, koliko časa potrebuje, da nekaj naredi. Stranko vedno vpraša, kaj je narobe z avtomobilom in če ne ve, koliko časa mu bo vzelo, stranko obvesti, koliko časa bo potreboval za diagnozo, po kateri bo avto uvrstil v čakalno vrsto, in pove, kdaj bo avto končan. Tu stranke avto pripeljejo takrat, ko jim Simon naroči in tudi dobijo ga nazaj takrat, ko jim Simon to pove.

Janez je popolnoma neorganiziran, vsi ostali ga vodijo in zato ima težave. Podobno je tudi pri našem poslovanju, v kolikor nimamo stvari urejenih. Po drugi strani pa Simon točno ve, kakšne so njegove prioritete in katera so glavna opravila, ki ga vodijo k uresničevanju ciljev. Na podlagi tega si postavi meje in deluje v okviru teh meja, kar pomeni, da včasih kakšni stranki reče tudi NE.

Problematika

Ključna problematika, ki se pojavlja pri time managementu, so nepostavljeni okvirji po katerih delujemo – ne vemo kam gremo in nimamo določenih najbolj pomembnih opravil.

Ne znamo reči NE. Tako kot pri denarju – če bi ga dali vsakemu, ki nas prosi zanj, bi na koncu ostali brez – je popolnoma isto pri času. Če vsakemu rečemo JA, bomo enkrat ostali brez časa.

Veliko ljudem se lista opravil samo veča in veča, stvari pa nikoli niso dokončane. Frustracija je zaradi tega vse večja in večja.

Še več o tem pa boste našli tukaj.