Vrline za uspešnega vodjo

Življenje je deset odstotkov tistega, kar se vam zgodi, in devetdeset odstotkov, kako se na to odzovete. Lou Holtz

Vsi imamo izkušnje pri sprejemanju težkih odločitev. Sprejemanje dobre (prave?) odločitve v različnih, včasih tudi težkih situacijah, ni majhna stvar.

Toda zakaj je še vedno, v številnih običajnih situacijah, tako težko sprejeti pravo in dobro odločitev?

Verjetno je glavni problem v spremenljivkah in potencialnih rezultatih, ki so pogosto tako negotovi, a ​​slonijo na ‘poznanih’ analizah ter dejstvih. Nekoč sem prebral, da se vse naše odločitve sprejemajo s pomočjo naših čustev. In ko zaidemo v čustveni del naših možganov, je naša prirojena reakcija, da se zaščitimo. Težja ko je določitev, več adrenalina steče kot odziv na to stanje. V takem trenutku je naš edini cilj – naše kratkoročno ‘preživetje’!

Zato je v takšnih okoliščinah pomembno ugotoviti, kaj je tisto kar ne veste, a bi bilo pravzaprav pomembno to vedeti. Prvi in ​​najpomembnejši del odločanja je torej samozavest! Pomaga nam zbrati potrebne informacije za rešitev negotovosti in izkoristiti te informacije za našo odločitev.

Je pa tudi res, da pri odločanju pogosto delamo napake, predvsem zaradi palete in izbire med ‘preveč’ možnostmi. Postanemo preobremenjeni in se zato raje ne odločamo. Postopek odločanja tako zahteva določen občutek udobja pomešan z nelagodjem. Predvsem pa je to postopek, ki potrebuje mnogo prakse.

Oglejmo si dva primera:

Mnogi postavljajo pravila samo zato, da se ne odločajo Mike Krzyzewski

Kot menedžerskemu svetovalcu v nekem visoko razvitem tehnološkem podjetju, mi ​​je eden od zaposlenih nekoč razlagal:

»Večina zaposlenih se mora usklajevati preko meja svojega oddelka, saj se ukvarjamo z novimi tehnološkimi rešitvami na zelo propulzivnem področju. Zato smo se, na kolegiju vodstva zmenili, da bodo vprašanja tehnologije pred mnogimi organizacijsko vodstvenimi. Takrat se mi je zdela ta odločitev smotrna. Pomisleke sem imel le glede tistih, ki so bili medresorni, to pomeni, da delajo na več področjih hkrati. Kmalu po tem sklepu sem prvič ugotovil princip ‘igre moči’. Saj nekateri direktorji oddelkov, preprosto niso želeli biti ‘odvisni’ od direktorjev drugih oddelkov. Tako so nastale med-oddelčne in zelo visoke stene, saj je vsak vodja (delovno, finančno, kadrovsko, …) odgovoren za ‘svoje’ procese znotraj oddelka.

Te ovire so včasih tako visoke, da ovirajo proces celotnega podjetja, vendar nihče do zdaj ni bil dovolj močan, da bi jih razbil. Obstaja na tisoče razlogov in razlag, zakaj so tam. Iskreno povedano, nekateri prejšnji direktorji podjetja so jih skušali razbiti, vendar z malo ali brez uspeha.

Največkrat vodstvena ekipa sploh ni poskušala rešiti tovrstnih vprašanj – raje so postavili (nova) pravila!«

Dobra presoja izhaja iz izkušenj, izkušnja pa iz slabe presoje. Barry LePatner

Predstavljajte si:

Delovna ekipa v pragozdu seka pot. Šef preganja delavce naj dvignejo tempo. Ko se kar naenkrat – nekje od zgoraj – zaslišijo osamljen glas. »Vodja«, ki je na vrhu najvišjega drevesa, da ima pregled, zavpije: »Pot krčite v napačno smer«. Biti šef ni nujno, da si hkrati tudi vodja!

Na prvi pogled zgleda vodenje tako kot, da se vsi morajo truditi na pravi način v sklopu svojih pristojnosti, za uspeh celote. Vodenje je več kot položaj ali da imaš pravo menedžersko orodje in znanje; v bistvu gre za zelo osebno stvar, za sposobnost daljnosežnega ‘videnja’ in ‘motivacije’ vseh vpletenih, da ti prostovoljno sledijo. Vodenje se izvaja in ukvarja z uresničevanjem zadanih ciljev in učenjem za njih dosego. To ni le oseba na vrhu drevesa.

Kitajski mislec Lao Tzu je o vodenju, že dolgo nazaj, povedal bistvo: »Vodja ima tri dragocene stvari, ki jih upošteva, jim sledi in jih nagrajuje. Prva je nežnost; druga je skrbnost; tretja je ponižnost, zaradi katere se ne postavlja pred druge. Bodite nežni, a tudi drzni; bodite skrbni (varčni), a vseeno svobodni; izogibajte se postaviti pred druge, a vodite ostale«

Vsi, ki si želite svoj način vodenja izpopolniti z »(with)out-of-the-box« – drugačnimi pogledi in koncepti, lepo vabljeni na praktično delavnico: Vrline za uspešnega vodjo, kjer bo poudarek na izzivih pri sprejemanju odločitev in odgovornosti, vodenja in vloge vodje.

Avtor:
dr. Jaro Berce