10 skrivnosti poslušanja- 1. del

Poslušanje se na prvi pogled zdi samoumevno in enostavno. Mislimo si, da smo v tej veščini že dobri in pričakujemo da se bodo drugi izboljšali. Praksa kaže, da lahko svoje poslušanje vedno poglobimo ne glede na to, kako dobro že poslušamo. Poglejmo naslednje 3 skrivnosti, ki nam bodo razkrile možnosti za nove uvide o poslušanju.

  1. Moč poslušanja

Poslušanje ima veliko moč. Večjo kot govorjenje. Moč poslušanja je tako velika, da s poslušanjem ustvarjamo govorca. Poskusite ignorirati sogovornika in hitro boste spoznali to moč. S poslušanjem ustvarjamo stik v komunikaciji, saj spoznavamo, preverjamo in razumemo zemljevid sveta sogovornika in se mu lahko prilagodimo tako, da nas bo tudi on lažje razumel. Hkrati pridobivamo povratno informacijo za naše sporočilo, ki se lahko razvije v nove ideje. S poslušanjem, opazovanjem in zaznavanjem z vsemi čuti vzpostavimo zanko povratne informacije, ki omogoča večjo fleksibilnost, razumevanje in bolj učinkovito komunikacijo, ne samo v vodstvenih vlogah ampak tudi doma.

Vabljeni k ogledu izobraževalne mini serije o poslušanju: https://bit.ly/PoslušanjeMiniSerija

  1. Poslušanje in delovanje uma

Poslušanje ni direktno. Ideja, da vsi ljudje slišimo isto sporočilo govorca, je iluzorna in povod za večino konfliktov oz. nesporazumov. Ljudje doživljamo in posledično tudi slišimo tisto, kar mislimo in čutimo v danem trenutku znotraj nas. To je zelo unikatno in odvisno od naših navad in trenutnih interpretacij. Ljudje živimo v vsebinsko zelo različnih resničnostih, čeprav se nam zdi, da uporabljamo enake besede. Najbrž ste že doživeli zelo različna mnenja po ogledu filma ali pa popolnoma drugačne odzive ob neprijetni ali prijetni službeni situaciji. To so deljene resničnosti, ki jih vsak um sproti ustvarja in hkrati omogoča tudi ustvarjalnost, da vidimo situacije iz druge perspektive. Izkustveno spoznanje, da ljudje živimo v lastni interpretaciji in doživetju sveta, sproži naravno radovednost v komunikaciji.

  1. 3 nivoji poslušanja

Ljudje lahko poslušamo zelo pripravljeno, kot to počnemo, ko gremo s ciljem in agendo na sestanek. Takrat je zelo pomembno, da vemo, zakaj bomo poslušali in kaj je za nas pomembno. Takrat bomo uporabljali tehnike aktivnega poslušanja za boljše razumevanje in učinkovitost pogovora. To ni edini način ali nivo. Običajno lahko ljudje preko besed predstavimo zelo omejeno sporočilo in je tisto, česar ne rečemo ali ne znamo povedati, tisto pravo sporočilo, ki ga želimo predati sogovorniku. Namrščen obraz, intenzivna čustva in poslušanje med vrsticami so veliko bolj pomembne informacije kot vsebina pogovora. Še globlje poslušanje razkrije vir pravega stika, povezanosti med poslušalcema, ki ne temelji na skupni vsebini, ampak prepoznavanju prisotnosti, tišine in skupnega potenciala zavestne navzočnosti kot vira sočutja, razumevanja, sodelovanja, ljubezni in novih uvidov. Ta nivo poslušanja je glasna tišina, polna praznina, ustvarjalna bližina.

Navedene skrivnosti so na stežaj odprte za vsakogar, ki si vzame čas in pozornost, da bi jih spoznal ter omogočajo vseživljenjsko učenje te temeljne veščine komuniciranja. Globlje poslušanje koristno vpliva na naše odnose, rezultate in zadovoljstvo pri delu in doma. Izkustveno bomo veščino poslušanja raziskovali na praktični delavnici POSLUŠANJE- skrivnost odlične komunikacije, dobrih odnosov in poslovnih rezultatov.

Avtor
dr. Matej Miklavec

<< 1. del skrivnosti poslušanja si preberite tukaj  |  3. del skrivnosti poslušanja si preberite tukaj >>